Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
1,581 datasets found
Dutch Keywords: toveren
Op Urk was een kind van twee-en-half jaar zoek. De moeder liep wanhopig het eiland rond, maar kon het nergens vinden. Diep bedroefd keerde ze naar haar woning terug. Tot haar verwondering zat het kind bij de tafel. "Waar ben je al die tijd geweest, lieffie?" "In de stoof, moeder." Je begrijp dat de moeder schrok. "Maar kind, hoe kwam je daar in? Je bent...
nl.verhalenbank.9211
Da heb ik ok van opoe en opa. Iedere maand kwam d'r een kar met een paard. De peerde woue niet vooruit. Die man op de bok slaan en slaan. Maar nie vooruit. Ginneken stond op de hoek!
nl.verhalenbank.72903
D'r is hier een vrouw geweest, die werd beschouwd als de toverheks. Ik ging om met d'r jonges. Die zeje zelf: "Me moeder ken de koppies op de tafel late danse!"
nl.verhalenbank.72882
In Brakel, daar woonde de toverheks. D'r woonde een vrouwke uit Brakel in Woudrichem. M'n zwager, die ree met een oliekarreke. Dan dorst ie nooit, nooit langs dat huis waar die heks woonde. Dan liet ie een ander dat oliekarreke d'r voorbij rije.
nl.verhalenbank.72813
Ik heb is wa ondervonde. In Sprang was ik daar bij familie en daar zat een katje en da liep ons maar nao, hè. En ik loop er naar om 't weg te schuppe, hè, en da katje ging weg. En ik kom langs 't bruggeske en daar zat 't weer. En ik kom thuis en daar zat 't weer. Da was een toverkatje.
nl.verhalenbank.72757
En d'r was ne man, die ha zo veul praots en een andere man zee: "We ,zulle is een slot op oewen mond zette!" En toen hij dee z'n hand naar de mond van die man. En toen kon die niks meer zegge.
nl.verhalenbank.72742
Vroeger hadje ok van de vrouwgies, die ginge de boer op om te bedele. Nou had je van die gierige boere. En as ze daar kwamme, dan hield de een de boer an de praat en dan liep de ander om de karn heen. Dan kon de boer in geen drie weke karne!
D'r was een toverheks, hoor, ja vroeger zat hier een toverheks op de kaai. Die liet al de kaaswages in 't water rije.
Aal de Heretuut dat was ok zo'n vrouwgie, die wat meer kon dan gewoon. Ze woonde in de. Waterpoort. Ze was· een goeie naaister. Maar as ze daar zin in had, dan kon ze de mense ok stokstijf stil late staan. Daar heb ik heel wat verhale over gehoord.
nl.verhalenbank.72685
Vroeger had je bij ons ok een oud vrouwgie, dat kon tovere, zeje ze. Ja, as de karn niet af wou komme, dan had zij 't gedaan. En zuk soort dinge meer.
nl.verhalenbank.72640
Dat had jie ok al, de betoverde karn. Dan kwam de boter niet af.
Bijvoorbeeld een huis, waar 't paard niet langs dorst. Dat had je in Nieuwland. Daar zat ok iemand, die wat kon. Maar dat was in Nieuwland.
De betoverde karn, as diegene, die dat had gedaan, tege de karn ging staan, dan was 't weer over.
As vroeger de karn niet af wou komme, dan was die betoverd. Een hand zout d'r in! En as de boere in 't najaar d'r koeie op stal haalde, dan kwamme ze met d'r voorbene op plagge te staan. Onder die graszooie werd zout gestrooid, dan zouwe ze 't kalf niet verlegge.
nl.verhalenbank.70494
Mense die zo iet* kenne, die motten 't ok weer kwijt.
nl.verhalenbank.70324
Die vint is betoverd of die ken tovere, hoorde je ok.
nl.verhalenbank.70102
Op de grens van Hoornaar naar Hoogblokland woonde ok zo'n vrouwgie. Ze zeje: "Die ken tovere". 

nl.verhalenbank.70097
Als je zo'n huis had daar 't spookte, dan ging alles van z'n plek. Je had hier zo'n vrouwspersoon, dat mens kon tovere, zeje ze. Dan sting ze met een wit laken over d'r heen. Spoken op hetzelfde adres. Dan ware ze bang om d'r voorbij te gaan. (Aanvulling mevrouw Korevaar:) Je had hiero ok zo'n ouwe barbier, die ging 's maandags altijd met de trekschuit...
nl.verhalenbank.69310
Je heb hier een boer gehad die met z'n hooivurk naar de wind stak. Hij was an 't hooihope zetten en de lokken woeien weg. Maar dat had niks met toveren te maken. Dat was gewoon driftigheid.
Die zelfde vent kon ook weerwolven. Het was een wonderbaarlijke kerel. Hij kon toveren. Geregeld kwam daar* een zwarte hond over de brug. Dat was die boer zeiden ze dan. Die kwam weerwolven! *in Meerkerk
0