Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
1,889 datasets found
Dutch Keywords: spoken
Bij Kees de Waart spookte het ook, ook nag toe ie al in de nieuwe plaats weunde. In z'n voorkamer kon ie nooit komme, want as ie er met een licht ingong, den kon je zeker weze dat het uit ebléze wier. Ook werden daar allerlei geluiden gehoord.
Op Zuiderwoude staat een huis (waar nou Symen Knip in woont): dat noemde ze het steene huis. In dat huis deer was een kassie, en as het nou twaalf uren wier 's nachts, dan gong dat kassie van zelf open. Op een goeje keer zee het dochtertje, zoo'n opgeschoten meidje: "O, deer heb je Lord de Kappestijfster weer." Op iens kreeg ze een klap om er kop dat er...
An de Zunderdorper Gouw danste 's avonds zeven katte poot in poot. Deer spookte het, moet je wete. Nou gong iemand na Zunderdorp en most van heurlui mee danse. "Dat wil ik wel," zeidie. Dus hij gaf erlui een hand. "God, God," zei die, "wat heb jelui kouwe hande." Vort ware ze, omdat ie God gezeid had. Toe zag ie dat ze om een zilvere beker danste. Hij heb...
D'r ware mense, die lagge betoverd op bed. Dan moest dat op 't vuur, d'r moest iets verbrand worde. Dan kwam de duvelbander, die ging bidde. Onderwijl vertrok die boze geest.
nl.verhalenbank.72924
Mijn ouders, dat ware nog echt van die ouwerwetse mense. Die knecht, die kon niet slape, hij lag te woele en te worstele in z'n bed. Maar dat is misschien al honderd jaar geleje. Mijn vader ging toen bij die knecht slape. Mijn vader zee: "Ga nou maar legge bid- de!". En die knecht die kwam tot rust.
nl.verhalenbank.72808
Da zak oe vertelle. M'n vader vertelde 't mijn. Dat hij een vriend had, die van 't goede spoor was geraakt. Deze vriend vertelde naderhand, dat ie elke nacht uit 't bed geklopt wier. En as die dan buite kwam, dan kreeg die zoveel slaog en later is tie weer naar den goeien kant toegegaon. Ging naar de geestelijke en daordoor is die weer verlost. Das...
nl.verhalenbank.72794
Da was unne mens en die was zat. En die lag in de sloot te snurke. Toen kwam me vaoder d'r langs henne. Ze hadde tege 'm gezegd: "Daar spookt 't!"
nl.verhalenbank.72791
Maor ik heb unne man gekend, as die 's aves z'n paard naar de waai ging brenge, in den donkere, in WeIl en nou wit ik nog goed dat diejen men daor stalkaorse zag. Da was 'n lichtbal. Iets spook- achtigs.
nl.verhalenbank.72778
D'r was een heks en die spokte mee een wit hemd op 't kerkhof.
Die ginge 's nachts kuiere die mee diejen helm gebore ware. En as ze nou dochte dat d'r iemand ging sterve, ginge ze al nachts van tevore daor wandele.
Bij ne boer brak de koei vaok los 's nachts. De zoon ging waoke om twaalf uur, daar kwam een kat, da was ne kerel!
nl.verhalenbank.72720
's Aves om twaalf uur liep d'r een spook over de weg bij Capelle. En da was ne vent mee een dierehuid an. Die maokte de mense bang, maer een andere vent ging d'r naar toe en die sloeg d'r mee ne klepper op. En toen was 't spoke gedaon.
nl.verhalenbank.72719
Je heb hier in Oudewater nog een plek, daar heb voor de uitmoording een klooster gestaan. Dar zwerve nog altijd de hekse rond. Ik heb ok wel is hore vertelIe, dat de auto's daar van de weg werde getrokke.
nl.verhalenbank.72712
Nou je 't over de weerwolf heb, je had hier vroeger een vent en die verkleede z'n eige as weerwolf, om de mense bang te make. Dan liep die erges buite Montfoort rond. Toen hebbe d'r een paar kerels de koppe bij mekaar gestoke. "We zalle dat die kerel wel is aflere". Ze zijn d'r naar toegegaan met een geweer en op de kogel hadde ze een dubbeltie gedaan....
nl.verhalenbank.72679
Een boer uit Stein waar ik diende die had 't ok altijd over dat soort dinge, spoke en hekse. As je zo'n ondeugend wijf had, dan was alles in de weer.
nl.verhalenbank.72656
In 't Linschootse Bos, daar spookte 't. En je had vroeger nog heel wat mense, die daar 's aves niet langs dorste ok. Wat voor spoke ze d'r zagge, weet ik niet. Je had vroeger van die mense die d'r eige verkleedde als spook.
nl.verhalenbank.72649
Vroeger had je hier een spookweg, de weg van Benthuize. Mense zat, die daar niet allenig heen dorste. Maar wat ze nou zagge of wat d'r nou precies beurde, dat heb ik nooit gehoord.
nl.verhalenbank.72582
Op de Rietveldse Dijk hier in Arkel heb ie een stoep naar de dijk. Die stoep wordt hier de Kapittelstoep genoemd. Daar moet eeuwen geleden een monnik vermoord zijn. Die schijnt daar nog wel eens rond te spoken.
Je had bij ons dat weet ik nog weer van m'n moeder, dat was iets raars, de koeie stonge achterstevore op stal.
Watergeeste die had je hier niet. Wel werde de kindere bang gemaakt voor de bullebak, die trok ze in 't water. Maar dat had je in Benschop ok.
nl.verhalenbank.70653
0