Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
1,522 datasets found
Dutch Keywords: kind
Diezelfde ondervinding had een Broeker-vrouw, afkomstig van Nunspeet. Toen zij, als kind, van een heks suikeren ballen had gekregen, zette haar vader die in een pannetje op de kast. Ook die waren den volgenden dag in padden veranderd.
nl.verhalenbank.9408
Op Urk was een kind van twee-en-half jaar zoek. De moeder liep wanhopig het eiland rond, maar kon het nergens vinden. Diep bedroefd keerde ze naar haar woning terug. Tot haar verwondering zat het kind bij de tafel. "Waar ben je al die tijd geweest, lieffie?" "In de stoof, moeder." Je begrijp dat de moeder schrok. "Maar kind, hoe kwam je daar in? Je bent...
nl.verhalenbank.9211
[Met de helm geboren:] Waren kogelvrij. Die hoefden in oorlog of revolutie geen bang te hebben. En ze hadden een waarzeggende geest. Ik heb wel is hore vertellen, dat een jonge ongelukkig was. Want hij was met den helm geboren. En de baakster had de helm op de verkeerde plaats begraven. "Nou is die jonge z'n leve lang ongelukkig", werd d'r gezegd.
D'r was een kind, da was altijd bij een andere man en vrouw. Maar dat kind was van een ander. Maar toen werd het door de moeder teruggehaold, die zei: ,,Ik zal 't eerst maar efkes in bed stoppe". Maar dat kind wou niet meer groeie. Toen werd 't kusse opegemaakt, een krans d'r in. Maar toen dat kind terugging naar die andere man en vrouw, toen groeide 't wel.
nl.verhalenbank.72897
[Verenkrans:] Daar hoorde je wel van as iemand gestorve was. Dan werd 't kusse losgemaakt en dan zat d'r een verekrans in.
Die met de helm is geboren, dat was een gelukskind.
Dat heb ik van iemand uit Asperen. Dat is gebeurd in Asperen. Daar was een kind behekst, allemaal padden in d'r buik. Dan kwam d'r een duivelbanner bij.
D'r was een vrouwen die most altijd kwaod doen. En dan stond d'r ne boom prachtige te bloeie achter 't huis van die kwaaie vrouwen dan ging die boom verwelke. Mar op een keer was d'r een klein kind en da kindje, daorvan hing de was buite. En toe was d'r een stukje uit da kussesloop van da kindje. Nou had zij ok dat kindje helemaol betoverd. Da was zo...
nl.verhalenbank.72774
Vrouw Van Dijk uit Hekendorp die had een zwart draadjie om d'r vinger. Daar dee ze kunste mee. De vrouw van Sander de Goeij die mos een kind krijge, legge wurme een hele tijd, maar 't kind kwam maar niet. Die boer naar vrouw Van Dijk. "Ga maar naar huis; alles is in orde". En dat kwam zo uit ok. En ze konde op een keer 't paard niet uit 't water krijge....
nl.verhalenbank.72626
As d'r een kind met de helm gehore was, dan mozzie d'r as de kippe hij weze. Die helm was geld waard, de baker die wou 'm wel is stele.
nl.verhalenbank.72575
1. Fostedina ef Ho it dragen fen earîsers în de moade kommen is. Historisk romantisk forhael I. Jimme witte allegearre fen sels wol, hwet in earîser is, binammen in wolsted boer ef borger, dy mei in stik thrye, fiower greate dochters opskîpe is, wit mâlle skoan, dat dy gouden kapen in mâlle porsie jild kostje en diûr fen ûnderhâld binne. Mar jim scille it...
Mensen met de helm gebore, die ben steeds gelukkig.
Een krans van vere in het kusse, dat had je wel as een kind ziek was geworde. De vere ware roze geworde. Dan was 't kind betoverd.
Die met de helm is geboren, dat zou d'r een worden, die doordreunt, die in alles slaagt, een voorspoedig leve.
nl.verhalenbank.70547
Die met de helm geboren is, heb extra geluk.
nl.verhalenbank.70544
Wat ok nogal is voorgevalIe as de kindere ziek werde, dan ware ze dikwijls behekst, volges de verhale. Zo'n persoon, die daarvan verdacht werd, die werd d'r dan bij gehaald, die mos 't kindje zegene, dan was 't weer over.
As d'r een kind met de helm gebore was, de helm die mos begrave worde. Want as de baker 'm achterhieuw, dan wier 't kind ongelukkig.
As meissie, as kind nog had je bij ons persone, die tovere kon. Ik weet nog, dat ik as meissie met een soort bloempie liep en as zo'n persoon passeerde, dan kon die je niet betovere.
Met de helm gebore: as d'r zo'n kind gebare was, dat nam de dokter wel is mee. Die had daar iets mee voor.
nl.verhalenbank.70098
Die veel, die hadden een kat en die hadden een konijn en ik had een koerduifje he, daar was ik stapel mee. Maar daar was bij ons aan de overkant daar woonde een familie en die heette Kuypers. En die kwamen bij mam in de winkel, want mam had de winkel he. Die kwamen boodschappen doen, en toen kwam die vrouw Kuypers, die heette Anna, die heb ik nog heel...
nl.verhalenbank.69651
0