Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
316 datasets found
Dutch Keywords: helmdrager
[Met de helm geboren:] Waren kogelvrij. Die hoefden in oorlog of revolutie geen bang te hebben. En ze hadden een waarzeggende geest. Ik heb wel is hore vertellen, dat een jonge ongelukkig was. Want hij was met den helm geboren. En de baakster had de helm op de verkeerde plaats begraven. "Nou is die jonge z'n leve lang ongelukkig", werd d'r gezegd.
Die met de helm is geboren, dat was een gelukskind.
Die ginge 's nachts kuiere die mee diejen helm gebore ware. En as ze nou dochte dat d'r iemand ging sterve, ginge ze al nachts van tevore daor wandele.
Die kender die mee 'n vlies gebore waore, die vlieze wor dikkels genome door de dokter. As ze da vlies nie wegname, dan wier da kend ongelukkig. Ze konde waorzegge, dan wier 't in een dooske bewaord.
Met de helm gebore, ja, je had hier vroeger een man, die met de helm gebore was. Die man kon begrafenisstoete vooruitzien. 't Gebeurde wel, dat ie pal voor iemand ging staan. Dan keek die over de linkerschouder van zo'n man en as die man dan omkeek dan zag die ok de begrafenisstoet.
Je had hier vroeger een vrouw, die was met de helm gebore. D'r ware nieuwsgierige mense, die ginge 's aves naar d'r huissie en die keke dan onder de deur door. Die vrouw voorspelde sommige van hun dan het kerkhof.
Mense die mit de helm gebare binne, die hebbe een netjie op d'r hoofd. Vroeger zeje ze: dat neemt de dokter mee, die probeert d'r munt uit te slaan. Die een helm hebbe, bin kogelvrij.
As d'r een kind met de helm gehore was, dan mozzie d'r as de kippe hij weze. Die helm was geld waard, de baker die wou 'm wel is stele.
nl.verhalenbank.72575
Mensen met de helm gebore, die ben steeds gelukkig.
De helm dat was de blinde belie. Je moest d'r voor waken dat ie niet gestole werd.
As 't kind met de helm gebore was, dan mocht dat niet gestole worde. Dan werd 't kind ongelukkig.
Die met de helm gebore ware, die ware iets meer bij dan een ander. Die helm moest begrave worde.
Die met de helm is geboren, dat zou d'r een worden, die doordreunt, die in alles slaagt, een voorspoedig leve.
nl.verhalenbank.70547
Die met de helm geboren is, heb extra geluk.
nl.verhalenbank.70544
As d'r een kind met de helm gebore was, de helm die mos begrave worde. Want as de baker 'm achterhieuw, dan wier 't kind ongelukkig.
De blinde belie, ja, hier had je vroeger ok een kerel, dat was de blinde belie, zeje ze. Hij had een blauwe streep over z'n neus. Die moest 's nachts een keer 't bed uit. As die dan maar eve over de onderdeur gekeke had, dan was 't voor mekaar, dan kon die weer gaan slape. En van de blinde belie wordt ok gezegd . . . Kijk es wanneer iemand gestorve was,...
Met de helm gehore, die konde niet verdrinke. Die hadde zo'n blaas over d'r hoofd. As de dokter dat meenam, dan w erd 't ongelukkig. Dan sliep 't niet in de nanacht of in de voornacht, dan was 't lastig.
In Bodegraven had je vroeger een loodgieter, die met de helm gebore was. Die zag 's nachts vooruit begrafenisse.
Die met de helm gebore ware, 't gaf niks, dat die in 't water viele, zeje ze vroeger. Die konde toch niet verdrinke.
Die met de helm was gebore, was een bijzonder mens.
0