Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
1,567 datasets found
Dutch Keywords: bang
[Met de helm geboren:] Waren kogelvrij. Die hoefden in oorlog of revolutie geen bang te hebben. En ze hadden een waarzeggende geest. Ik heb wel is hore vertellen, dat een jonge ongelukkig was. Want hij was met den helm geboren. En de baakster had de helm op de verkeerde plaats begraven. "Nou is die jonge z'n leve lang ongelukkig", werd d'r gezegd.
Da heb ik ok van opoe en opa. Iedere maand kwam d'r een kar met een paard. De peerde woue niet vooruit. Die man op de bok slaan en slaan. Maar nie vooruit. Ginneken stond op de hoek!
nl.verhalenbank.72903
Dat is hier ok wel voorgekomme, dat d'r hier een ouwe vrouw was, die wier als heks beschouwd. Dan ware d'r een partijtjie jonges, nou die liepe dat huisje mis. Die jonges die vloge weg. Want hekse wiere als gevaarlijk beschouwd.
In Brakel, daar woonde de toverheks. D'r woonde een vrouwke uit Brakel in Woudrichem. M'n zwager, die ree met een oliekarreke. Dan dorst ie nooit, nooit langs dat huis waar die heks woonde. Dan liet ie een ander dat oliekarreke d'r voorbij rije.
nl.verhalenbank.72813
Mijn ouders, dat ware nog echt van die ouwerwetse mense. Die knecht, die kon niet slape, hij lag te woele en te worstele in z'n bed. Maar dat is misschien al honderd jaar geleje. Mijn vader ging toen bij die knecht slape. Mijn vader zee: "Ga nou maar legge bid- de!". En die knecht die kwam tot rust.
nl.verhalenbank.72808
Dat was de toverheks A. P. Ze woonde in 't Kuilenburgse Veld. 't Huis en alles staat d'r nog. En dan hoorde je verhale, de mense ginge langs de Rietveldse Weg en daar had je een brug. En dan sting daar 's aves een kalf op die brug te kijke. Dat kalf, dat was A. P., die heks. Daar ware de mense erg bang van.
Da was unne mens en die was zat. En die lag in de sloot te snurke. Toen kwam me vaoder d'r langs henne. Ze hadde tege 'm gezegd: "Daar spookt 't!"
nl.verhalenbank.72791
Maor ik heb unne man gekend, as die 's aves z'n paard naar de waai ging brenge, in den donkere, in WeIl en nou wit ik nog goed dat diejen men daor stalkaorse zag. Da was 'n lichtbal. Iets spook- achtigs.
nl.verhalenbank.72778
's Aves om twaalf uur liep d'r een spook over de weg bij Capelle. En da was ne vent mee een dierehuid an. Die maokte de mense bang, maer een andere vent ging d'r naar toe en die sloeg d'r mee ne klepper op. En toen was 't spoke gedaon.
nl.verhalenbank.72719
D'r was een wonder. Ik loop mee diejen koei en achter de koei liep een wonder mee klauwe. Ik zee tege die koei: "Terug!" Maar die koei wou nie. Ik wou 'm een opdukker geve. Ik zag 'm bewege en bang da'k was. 't Was net zilver. 't Blikkerde over de weg.
Dwaallichte, die zagge ze hier vroeger ok. Daar ware ze bang van.
Aal de Heretuut dat was ok zo'n vrouwgie, die wat meer kon dan gewoon. Ze woonde in de. Waterpoort. Ze was· een goeie naaister. Maar as ze daar zin in had, dan kon ze de mense ok stokstijf stil late staan. Daar heb ik heel wat verhale over gehoord.
nl.verhalenbank.72685
Nou je 't over de weerwolf heb, je had hier vroeger een vent en die verkleede z'n eige as weerwolf, om de mense bang te make. Dan liep die erges buite Montfoort rond. Toen hebbe d'r een paar kerels de koppe bij mekaar gestoke. "We zalle dat die kerel wel is aflere". Ze zijn d'r naar toegegaan met een geweer en op de kogel hadde ze een dubbeltie gedaan....
nl.verhalenbank.72679
De weerwolf, de weerwolf. Nou je 't zegt. D'r woonde vroeger in Blokland een vrouw. Die woonde daar op d'r eige alleen. En die vrouw die beweerde, ze hoorde iedere avond de weerwolf buite tekeergaan. Iedere avond tusse half elf en twaalf uur. Ze sloot alles d'r voor af.
nl.verhalenbank.72678
Ik had een ome, die ging de Vlist uit, die zag wat. D'r zat iets langs de dijk. Dat heb die me druk zat verteld. 't Was geen mens, 't was geen dier, hij doch dat 't de duvel was. 't Zat langs de kant van de dijk.
nl.verhalenbank.72661
In 't Linschootse Bos, daar spookte 't. En je had vroeger nog heel wat mense, die daar 's aves niet langs dorste ok. Wat voor spoke ze d'r zagge, weet ik niet. Je had vroeger van die mense die d'r eige verkleedde als spook.
nl.verhalenbank.72649
Sa goed as ik it yn ‘t ûnthâld ha, sil ik de stoarje fen it Drylster tsjerkhôfspoek forhelje, sa ‘t ik it fortellen heard ha. Om 1830 hinne, wier der om it tsjerkhôf hinne in grêft, sadat it eins in eilântsje wier, en stie it mei de strjitte yn forbining troch in brechje, dat ôfslten wier mei in houten rafterstek. Nou gou doedestiids it sizzen, dat...
nl.verhalenbank.72430
En d'r was een vrouw, die haalde altijd boter bij m'n moeder en die vrouw dat noemde ze de toverheks. Je had d'r zat die bang van d'r ware. Maar 't mens dee niemand kwaad.
nl.verhalenbank.70695
Je heb bij ons een plaas, daar heb 't ouwe slot gestaan. Veel mense ware bang d'r voorbij te gaan, veel! De schoolmeester die trof dat ok, dat ie wat zag. "Nou zie ik wat!" Hij zegt: "Ik ga dat is onderzoeke". Hij kijke. En weet jie wat dat nou was? D'r graasde daar kalvers en de maan scheen in die beeste d'r oge.
nl.verhalenbank.70688
As d'r vreemd volk an de deur kwam, wiere wij as kindere gewaarschouwd. Ze ware bang dat ze je behekste.
nl.verhalenbank.70668
0