Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
1,601 datasets found
Dutch Keywords: angst
D'r ware mense, die lagge betoverd op bed. Dan moest dat op 't vuur, d'r moest iets verbrand worde. Dan kwam de duvelbander, die ging bidde. Onderwijl vertrok die boze geest.
nl.verhalenbank.72924
Da heb ik ok van opoe en opa. Iedere maand kwam d'r een kar met een paard. De peerde woue niet vooruit. Die man op de bok slaan en slaan. Maar nie vooruit. Ginneken stond op de hoek!
nl.verhalenbank.72903
Dat is hier ok wel voorgekomme, dat d'r hier een ouwe vrouw was, die wier als heks beschouwd. Dan ware d'r een partijtjie jonges, nou die liepe dat huisje mis. Die jonges die vloge weg. Want hekse wiere als gevaarlijk beschouwd.
In Brakel, daar woonde de toverheks. D'r woonde een vrouwke uit Brakel in Woudrichem. M'n zwager, die ree met een oliekarreke. Dan dorst ie nooit, nooit langs dat huis waar die heks woonde. Dan liet ie een ander dat oliekarreke d'r voorbij rije.
nl.verhalenbank.72813
Mijn ouders, dat ware nog echt van die ouwerwetse mense. Die knecht, die kon niet slape, hij lag te woele en te worstele in z'n bed. Maar dat is misschien al honderd jaar geleje. Mijn vader ging toen bij die knecht slape. Mijn vader zee: "Ga nou maar legge bid- de!". En die knecht die kwam tot rust.
nl.verhalenbank.72808
Aal de Heretuut dat was ok zo'n vrouwgie, die wat meer kon dan gewoon. Ze woonde in de. Waterpoort. Ze was· een goeie naaister. Maar as ze daar zin in had, dan kon ze de mense ok stokstijf stil late staan. Daar heb ik heel wat verhale over gehoord.
nl.verhalenbank.72685
M'n vader zee vroeger altijd: ,Je mag de luiers 's aves nooit buite late hange, want dan gebeure d'r allemaal rare dinge met de kindere die de luiers moeste drage" . Die luiers konde dan betoverd worde door kwaaie geeste. Of d'r konde kwaaie geeste in kruipe.
Nou je 't over de weerwolf heb, je had hier vroeger een vent en die verkleede z'n eige as weerwolf, om de mense bang te make. Dan liep die erges buite Montfoort rond. Toen hebbe d'r een paar kerels de koppe bij mekaar gestoke. "We zalle dat die kerel wel is aflere". Ze zijn d'r naar toegegaan met een geweer en op de kogel hadde ze een dubbeltie gedaan....
nl.verhalenbank.72679
De weerwolf, de weerwolf. Nou je 't zegt. D'r woonde vroeger in Blokland een vrouw. Die woonde daar op d'r eige alleen. En die vrouw die beweerde, ze hoorde iedere avond de weerwolf buite tekeergaan. Iedere avond tusse half elf en twaalf uur. Ze sloot alles d'r voor af.
nl.verhalenbank.72678
Ik had een ome, die ging de Vlist uit, die zag wat. D'r zat iets langs de dijk. Dat heb die me druk zat verteld. 't Was geen mens, 't was geen dier, hij doch dat 't de duvel was. 't Zat langs de kant van de dijk.
nl.verhalenbank.72661
In 't Linschootse Bos, daar spookte 't. En je had vroeger nog heel wat mense, die daar 's aves niet langs dorste ok. Wat voor spoke ze d'r zagge, weet ik niet. Je had vroeger van die mense die d'r eige verkleedde als spook.
nl.verhalenbank.72649
Een broer van me vader, hè, die is lang thuis geweest. En die heb me wel is verteld, z'n grootmoeder die had een dienstbode, Janna de Heus. Die Janna de Heus, die heb d'r wel is verteld, ze had gediend bij ene Willem de Jong hier in Achtersloot. En die Willem de Jong, nou die ging ok wel is met de duvel om. Op een avond toen zatte ze met vrinde te kaarte....
nl.verhalenbank.72587
Vroeger had je hier een spookweg, de weg van Benthuize. Mense zat, die daar niet allenig heen dorste. Maar wat ze nou zagge of wat d'r nou precies beurde, dat heb ik nooit gehoord.
nl.verhalenbank.72582
Sa goed as ik it yn ‘t ûnthâld ha, sil ik de stoarje fen it Drylster tsjerkhôfspoek forhelje, sa ‘t ik it fortellen heard ha. Om 1830 hinne, wier der om it tsjerkhôf hinne in grêft, sadat it eins in eilântsje wier, en stie it mei de strjitte yn forbining troch in brechje, dat ôfslten wier mei in houten rafterstek. Nou gou doedestiids it sizzen, dat...
nl.verhalenbank.72430
En d'r was een vrouw, die haalde altijd boter bij m'n moeder en die vrouw dat noemde ze de toverheks. Je had d'r zat die bang van d'r ware. Maar 't mens dee niemand kwaad.
nl.verhalenbank.70695
Je heb bij ons een plaas, daar heb 't ouwe slot gestaan. Veel mense ware bang d'r voorbij te gaan, veel! De schoolmeester die trof dat ok, dat ie wat zag. "Nou zie ik wat!" Hij zegt: "Ik ga dat is onderzoeke". Hij kijke. En weet jie wat dat nou was? D'r graasde daar kalvers en de maan scheen in die beeste d'r oge.
nl.verhalenbank.70688
As d'r vreemd volk an de deur kwam, wiere wij as kindere gewaarschouwd. Ze ware bang dat ze je behekste.
nl.verhalenbank.70668
Watergeeste die had je hier niet. Wel werde de kindere bang gemaakt voor de bullebak, die trok ze in 't water. Maar dat had je in Benschop ok.
nl.verhalenbank.70653
Ik heb is een zomer an 't hooie geweest met een boeredaggelder en die vertelde me, z'n vader hè, die heette Piet de Rottekeutel, tenminste zo werd ie genoemd en die was de weerwolf wel is tegegekomme. Dat was een grote zwarte hond. Dat beurde halverwege de Eiterse Steeg. Die grote zwarte hond sprong uit de linkse sloot passeerde voor 'm en dook toen weer...
Van m'n moeder heb ik wel eens gehoord, toen de Spokiesbrug in Stolwijk pas was gemaakt, spookte het daar 's avonds. De mensen zagen er witte gedaanten. Daar is die naam Spokiesbrug vandaan gekomen.
nl.verhalenbank.70624
0