Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords

There are no Danish Keywords that match this search

Dutch Keywords
Show More Dutch Keywords
German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender
close
27 datasets found
Dutch Keywords: afweer beschermen
E: Tegn grommel wat doo'j doar tegn? Wit: Doar wa'w nich bang vuur. De veansters goat dicht en dan wa'w gerust almoal met mekaar. Wil: Bang wa'w nich, mer paa dear at t slim was, dan gung he met n palmtekske en wiejwater eavn de kamers roond en n stal, en dat ging met palmzundag ook. Dan ging he boetn, de wei, t laand, t iemnschoer. Wil: Dat was doe...
nl.verhalenbank.128619
„Tegen het ontvoeren van kinderen door elfen placht men in Wales, en ook elders, ijzeren voorwerpen in de wieg te leggen, vaak een mes”.
nl.verhalenbank.48543
„Een nachtmerrie of mare die de paarden berijdt en ze moe en overstuur maakt, werd in Overijssel geweerd doordat men een broodmes door de manen van de dieren streek: dan zou de „nachtmeere” voortaan wegblijven”.-
nl.verhalenbank.48541
Bij Aant. 1943, fol. 69: ,,Een omstreeks dertig centimeter hoog hekje, bestaande uit drie schuin geplaatste takken van een hazelaar, en één horizontale tak, en gesteld in de richting van west-oost, beschermt het erf tegen boos gedrag van aardgeesten", zie documentatie §17-II/1943 en de mededelingen van Hermanus Johannes Oude Breuil, geb. te Almelo, 8-2-1882.
nl.verhalenbank.48633
D'r was hier een boer en die had een knecht uit Nieuwpoort. Die knecht had last van de nachtmerrie. Hij lee de kouse kruiselings voor z'n bed, voor die naar bed ging.
nl.verhalenbank.69301
21.29 [JvdB] Dus dat was het eerste verhaal, maar van zijn vader daar is een heel uhh daar zijn twee leuke verhalen van. Het eerste is in 1942 toen woonde dr in Kloosterhaar een familie Evers en die hadden een kind van 6 jaar. En dat kind dat werd ziek en toen hebben ze daar uhh, nou ja de oorlog ging ook voor heel veel mensen het leven gewoon door, daar...
nl.verhalenbank.46645
Wie der in tsjoenster yn 'e buert dan makken wy in krús mei de klomp. Om feilich to wêzen droegen de bern in pûdtsje mei duveldrek op it boarst. Duveldrek dienen se ek ûnder 'e drompel.
nl.verhalenbank.36760
Yn Twizelerheide droegen de bern in pûdtsje mei duveldrek ûnder 'e klean om 'e hals, om feilich to wêzen tsjin tsjoensters. As de kij net rjocht goed wienen, dan wienen se bitsjoend, dan krigen se by ús yn Jistrum duveldrek tusken de hoarnen. Ek lei der altyd duveldrek yn 'e finsterkes fan 'e stâl. Ek yn 'e trôch fan 'e bargen. Dat wie dus om 'e duvel to...
nl.verhalenbank.31190
’n Vrouw kon heksen. Om haar uit het huis te houden, had vader iets onder de dorpel gelegd. Toen de vrouw weer eens in de omgeving was, nodigde vader haar uit binnen te komen. Ze liep wat heen en weer, kon blijkbaar niet over de dorpel, draaide zich om en liep weg.
nl.verhalenbank.47576
Men lei froeger duveldrek ûnder 'e drompel om bifeilige to wêzen tsjin tsjoensters.
nl.verhalenbank.29722
Muoike hie duveldrek ûnder 'e drompel. Der wienen trouwens ek wol oaren dy't dat dienen om har to bifeiligjen tsjin tsjoenderij.
nl.verhalenbank.30058
Rein Wiarda to Eastemar wie bang foar de duvel. Dêrom lei er altyd thús yn 'e hjouwer. Dat wie hillich. En op 'e bêdsplanken hied er krusen. Dan wied er feilich.
nl.verhalenbank.19835
Men ging turf steken in de eigen peel. De Milheezer peel had een slechte kwaliteit turf. Heen- en terugweg deed men te voet. Men nam de ”spierzak” mee met streuf (pannenkoek) en ‘n kruik drinken. Als de turf thuis gehaald moest worden, ging men met de kar. Dan nam men wijwater in de rosdoek mee om zich bij alle onheilen te kunnen redden.
nl.verhalenbank.47632
Samira: 'Heeft dit soms ook met geestenverdrijving te maken, 'djnoen', dat doen ze toch ook met zout?' Jamila: 'Ja ook wel, maar niet zoals dit. Ze zeggen dat het boze oog naar je gewrichten gaat, dan wordt je moe en slap. En als iemand die geen kinderen heeft steeds maar naar je kinderen kijkt, dan denk je ook....'al 'ain'( het boze oog) en die 'ainien'...
nl.verhalenbank.18450
Yn 't West fan Bûtenpost wenne in âld frou, dat wie in tsjoenster. Dy bitsjoende de minsken. Dan krigen dy minsken in dikke klute fan fearren yn 't kessen. Dat wie 't wurk fan dat âlde minske. En hja waerden dan siik. Dan wienen se bitsjoend. Dêr't dat minske kaem, waerden de bargen siik. De minsken leinen duveldrek ûnder 'e drompel, dat biskerme har...
nl.verhalenbank.29698
Vroeger had je hier in Sliedrecht ouwe vrouwen die konden toveren, wanneer je de verhalen moest geloven. Wanneer wij als jongens naar school gingen, ik deed daar ook aan mee, dan gingen we ze plagen. Als we ze aan zagen komen, dan trokken we een krijtstreep over de dijk. D'r waren d'r die doorliepen, maar d'r waren d'r ok die teruggingen!
nl.verhalenbank.57782
Wy ha hjir froeger buorlju hawn dy hienen in kou. Se wienen deabinaud dat dy bitsjoend wurde soe. Dêrom hienen se altyd duveldrek yn it dek, dan koenen der gjin tsjoensters by komme.
nl.verhalenbank.36432
In de oude tijd werd bij het bouwen van een huis een gewijde palmtak op de schoorsteen geplant. Dat hielp tegen blikseminslag.
nl.verhalenbank.45142
As de paarde vroeger last hadde van de nachtmerrie, dan honge ze wat an de dijk om de spoke weg te houwe. Een paardekop of zo.
nl.verhalenbank.69285
I. De Duivel. 1. Zijn U verhalen bekend over mensen, die de duivel gezien hebben of omgang met hem hebben gehad (met hem gedanst hebben, met hem kaart hebben gespeeld), of kent U andere verhalen, waarin de duivel een rol speelt? Gelieve elk verhaal te noteren op een afzonderlijk blad papier en in elk verhaal duidelijk aan te duiden hoe de duivel...
nl.verhalenbank.14803
35