Organizations
Keywords

There are no Keywords that match this search

Danish Keywords
Show More Danish Keywords
Dutch Keywords

There are no Dutch Keywords that match this search

German Keywords

There are no German Keywords that match this search

Place Mentioned

There are no Place Mentioned that match this search

Place of Narration
Show More Place of Narration
Narrator Gender

There are no Narrator Gender that match this search

close
58 datasets found
Danish Keywords: blæser
De havde en skoleholder i Hede i Ikast, der hed Niels Bøvl. Han holdt skole i min faders hus, så jeg kjendte ham helt godt. han var en gammel militær og havde været med i Frankrig 1813, og derfor gik alting sa soldatermæssigt for ham i skolen. Vi begyndte alle tider undervisningen med: “Gud og fader i dit navn her forsamlede vi ero”, og sluttede med “Jeg...
da.etk.JAT_06_0_01186
Der var et par koner i Måjbøl, der gik og sladrede om hinanden i byen. En dag mødte de ved deres fælles ildsted, og den ene med ildklemmen i hånden. Hun begyndte så at skjælde den anden ud: “Du byssens trompet, som løber omkring med din vanartige mund og blæser så mange forfærdelige stykker, herunter, Kantoss!” og så knækkede hun hende ned med klemmen....
No låwwner et: det blæser ikke så stærkt. Skjødstrup
da.etk.JAT_06_0_01041
Rævene ete alle han. Harer hun. Fuglene snart alle han: han har lagt unger i vor have. En vædder er en hun: der stæer hun. Hammer: han, tag mig ham. Økse: hun. Kniv: han. Spade: han. Sti: hun. Månen: han, han er ej tændt. Solen: hun, hun heder godt i dag. Vinden: han, han blæser af en nordvest. Regnen : han, han faldt overalt. Ilden: han, han brænder...
da.etk.JAT_06_0_00788
Der var en husmand i Åsted ved Frederikshavn, han hed Niels Peter Nielsen, men kaldtes ellers til daglig vejmanden. En gang havde han en ko, der skulde kælve, og det gik han jo og var noget altereret over. Da koen har kælvet, kom der i det samme en fremmed ind i kohuset til ham: “Den er sort, den kalv”, siger han. Men dertil svarer Niels Peter: “Satan...
da.etk.JAT_06_0_00189
De, som er druknede, kommer til land til Kristi himmelfartsdag. Det blæser også altid den dag. P. K. M.
da.etk.JAT_03_0_01483
Siger man tak, når man låner én en knappenål, får man ufred. H. V. R.
da.etk.JAT_03_0_01135
Det er bedst for et par folk, når der forst doer et kreatur med fedt i. Ane Nielsen.
da.etk.JAT_03_0_01059
Når et brudepar på vejen til eller fra kirke møder en gammel kjælling, tager hun bele deres lykke med sig; det skal kunne hjælpe noget derimod at hilse højt, før hun får hilset. Kr. Frederiksen.
da.etk.JAT_03_0_00699
Flode, som svømmer oven på kaffen, kaldes spugende kys. Rimeligvis står dette i forbindelse med en folketro. “Sikket stue kys dær æ te dæj, hwå mon do ska fo de fræ?” Pestbud Pedersen, Fredericia. /. Den daglige kost.
da.etk.JAT_03_0_00207
Blæser det Mikkelsdag, bliver kornet dyrt, blæser det ikke, bliver tiden flov.
da.etk.JAT_01_0_01688
De ræjner å blæser, å wejen æ så kold, wi arme smo høwre wi fryser i en båld; Guj gi, de war awten, å wi ku kom bjæm, å wi ku fo wo natter å kom i wo seng. Wejen: vinden. Fra Højene ved Hjørring. Marie Nielsen, Saltum.
Når det blæser Mortens dag, bliver kornet dyrt. Mads Jepsen.
da.etk.JAT_01_0_00820
Hvis det blæser Helmis dag, får vi høje rugpriser, ug ligesom vinden tager af og til den dag. vil rugpriserne blive det ar. A. Andreassen.
da.etk.JAT_01_0_00813
Blæser det Mikkels dags morgen, bliver sæden dyr i efteråret. Er det stille om morgenen men blæser op hen imod middag, bliver den dyr i vinteren. Er det stille til ben imod aften, eg det så blæser op. bliver den dyr i foråret. L. Fr.
Blæser det stærkt Mikkels dag fra morgenstunden, men bliver lunt hen ad dagen, skal man sælge sin sæd forst på året o. s. v. Jørg. H.
Som det blæser Mikkels dag, således bliver kornpriserne det år. Stille vejr om morgenen og tiltagende blæst, der ender med storm, tyder på, at korner bliver billigt om efteråret, men jævnt tiltagende i pris, så der bliver bøje priser o sommeren. Chr. 11. Møller, Kristian Andersen.
da.etk.JAT_01_0_00794
Hvis det blæser på Mikkels dag, det hjørne vinden da er i. det hjørne skal den omtrent blive i hele vinteren. Når det blæser hårdt om morgenen, skal det blive dyrtid, og falder vinden hen på dagen, skal kornet også falde i pris. Er det lunt om morgenen, og vinden stiger, skal prisen også stige. Mors.
Bernhardt (20. aug.) blæser hårdt. J. Schiørring.
da.etk.JAT_01_0_00786
Blæser det hårdt Peder fængsels dag, får vi et ustadigt høstvejr. Chr. Medier, Ringive.
da.etk.JAT_01_0_00783
0