876 datasets found
Danish Keywords: ende by
Her i Roholte Sogn findes ved en Bæk, der løber over et Par Marker af Orup Byes Jorder, et rindende Vandhul, der kaldes Fru Maries Kilde, hvortil Sagnet knytter sig, at den bekj endte Fru Marte på Lindersvold daglig benyttede Vand derfra. Roholte S., Fakse H. Th. Johannessen, Orup v. Fakse.
da.etk.DSnr_03_0_01190
Det er endnu skik her at gjøre vejr i februar. Konerne gjør det, men mændene ikke. Er det godt vejr en dag, kommer de med deres solhatte på. Her i Stokbro har de vejr for dem selv, det kommer ikke Gjerild ved. Den søndre ende af byen for vesten begynder, og så går det med solen, ender altså ved søndre ende for osten. Dersom det er ondt vejr en dag,...
da.etk.JAH_04_0_00109
Når kvindfolkene kunde komme ud fra de bitte børn, sad de sammen om aftenen og bandt, og så kappedes de om, hvem der kunde få mest bestilt. Enten måltes de tråd, eller de "bandt byen rundt". I første tilfælde slog de en løkke på garnet der, hvor de skulde kappes til. I andet tilfælde bandt de 4 pinde for hver gård i byen, begyndte på den første og endte...
da.etk.JAH_03_0_00362
I Lacletund på Vestre byes mark sees ofte om sommeren fire store lys ligesom kulmiler, men kun i frastand, i nærbeden er intet at se. Sagnet fortæller, at en fader med sine tre sonner i gammel tid der hostede korn, og medens de sad ved meldmaden, begyndte sonnerne at anmode faderen om at gjøre skifte med dem, og give enhver sin part. Da han ikke vilde,...
da.etk.DS_02_J_00184
Do mo endt hwøjsel om Awtningen, få så komme Fanen. Randers. Opt. af Lærer R. C. Andersen, Randers, f. T. på Djursland.
da.etk.DSnr_06_0_00121
Jower har hoved og ojne i begge ender. Lars Nielsen, Vinkel.
da.etk.DS_02_E_00181
Mænd og koner i Lime har vejrdag. Når de holder keer, har de også lov til at lave vejr. Det går ned i østsiden af byen og op i vest, så gaden gjør skjellet. Den første gård er Bundgården, og den sidste er da selvfølgelig den, der ligger lige overfor på den anden side af gaden. Konernes vejr er fra 1ste februar, og mændenes fra 1ste marts. Er det godt...
Di støøst byrre a hå sit: byer; kom elenes mæ ham. A vilde gjærne have en ny kjole, men så sagde min fader: du kan få en flos. Dermed vilde han sige: du får ingen. Kirsten Marie Pedersdatter, Hornslet.
da.etk.JAT_06_0_01042
Når toplærkerne kommer ind til byerne, bliver det en stræng vinter. M. Rosenkjær.
da.etk.JAT_03_0_01362
I Strelley, et par mil norden for Varde, fandt en bonde da han kjørte til mølle, en lille guldvogn, fire tommer høj og ti tommer lang. Isamme høj skal der have været gravet af byens tolk, men da de var midt i arbejdet, stod byen i lys lue. n. j. termanses .
da.etk.DS_03_0_02351
Ude i Mollerup skov står der agre lige så tydelig at se og agerrenene, så det må have været under dyrkning en gang. Der har været to byer i Bjarup sogn, nemlig Bjarup og Volstrup. Men de to byer og sognet er blevne øde. Bjarup er lagt under Linå og Sorring, og Volstrup horer nu til Skanderup og Vole og Sorring. SØREN SØRENSEN, mollerup.
da.etk.DS_03_0_01545
Der har ligget en by fra Byes-ende og til et kjær, som kaldes Putflow. Putflod er nordvest for Nordby, og den by hed Kongsbølle. hans farver, nordby.
da.etk.DS_03_0_01519
Imellem Otting og Krejbjærg er der et langt dalstrøg, som går helt ud til fjorden, og der menes, at fjorden i gamle dage har gået helt ind mellem disse to byer, og at Krejbjærg skal have været en 0. Ved en gård i Krejbjærg, der kaldes Krejbjærggård, og som ligger nær ved dalstrøget, er der en forhøjning, og uden om denne forhøjning er der igjen ligesom...
da.etk.DS_03_0_01344
I Hemmed og Bonderup sagde de gamle: De wer u ottes eller it, I Gjerrild: endtes. De siger hun til klokken. Ent. klåkken, kattin, sængin; At. klok-æen, katøen, sængen. TJbest. bæste, hest. bcestøen. Gjerrild.
da.etk.JAT_06_0_01254
At et Barn er forbyttet, kj endes på den blegere, blålige Ansigtsfarve, og på, at det er mindre af Vægst og ofte puklet. J. Madsen.
da.etk.DSnr_01_0_00673
I Stenderup blev byens koner indbudt, når en kone havde gjort barsel og var kommen op igjen. Fm Kuhle, Struer.
da.etk.JAT_04_0_00215
Hor i Ry skulde do dandse en rundtenom i byer overstue.
da.etk.JAT_04_0_00175
De havde en holk i Skivholnie og en i Herskind. Der lob vandet ud af den og helt neden ud af byen i en rende. Der var kun én i hver af de byer. Der kunde ikke laves holke i andre byer, end hvor der var vældvand, men byerne blev jo også fra gammel tid særlig lagt på sådanne steder. Hans Nielsen Smed, Skjørring.
da.etk.JAT_01_0_00095
Når man kjørte ind til Nordskov By på Hindsholmen, hørte jeg ofte sige: »Nu kjører vi gjennem Kobberporten«. Jeg så ingen Kobberport og søgte Oplysning om dette. Man fortalte mig da, at der i gammel Tid stod et gammelt råddent Markled for Gaden, om man kan kalde den sådan. Det Led stod der i mange År og måtte lukkes op, når man vilde kjøre ind i...
da.etk.DSnr_03_0_00835
Den Gang Mjolden Kirke skulde bygges, kunde de ikke blive ens om, hvor den skulde ligge. Der er tre Byer til Sognet: Ottesbøl, Forballum og Mjolden, og hver især vilde have den. Så blev de enige om at lade et Par Kræ koble sammen og gå ud om Natten, og hvor de lå om Morgenen, der blev Kirken bygget. Mjolden S., Tønder Nørre A. Broder Brodersen, Mjolden.
da.etk.DSnr_03_0_00462