350 datasets found
Danish Keywords: herregård
Forhen var østergårde en stor herregård, nu er det jo i to gårde. Den gang var der skov helt fra Rokkjær og om til Uglev. Der var også skov ved Helligris, den gik derfra og helt nord til Egebjærg i Hvidbjærg. niels andersen, søndbjærc.
da.etk.DS_03_0_01954
Man fortæller, at der på herregården Egeskov er indmuret en jomfru, som var kjæreste med røgteren og nu spøger der. V. Bennike.
da.etk.DS_04_0_00857
På Nørre-Halne hede i Biersted og hen ad herregården Vang findes mange spor af indkast eller forskandsninger, hvor man mener, at Svenskerne har haft lejr. Nik. Chr.
da.etk.DS_04_0_00223
Der har været en herregård i Silkeborg. Her har en gang boet en herredsfoged. Der har også boet én i Løvlund. Tingstedet har vist været i Løvlund. kristen Mikkelsen, eikjær, grene.
da.etk.DS_03_0_01683
Den brink, der er lige syd for Odsgård stuehus, kaldes endnu Abildgårdsbakke, så der har været abildgård, mens gården var en herregård, men det er endda en tid siden. r. n.
da.etk.DS_03_0_01452
Skavange har en gang været en herregård, som de gjorde hove til. Der var grave og al ting om den, og det er til syne den dag i dag. hans fladbirk, søheden.
da.etk.DS_03_0_01310
Fra Jællinghøjene går der underjordiske gange omtrent en mil i nordost til en lille herregård, som kaldes Højgård, og her findes nogle gamle sammensunkne stenkjældere. Igjennem disse gange skal der løbe guldføl. nik. chr.
da.etk.DS_03_0_01031
Der var en stuepige på en herregård, som stjal en guldsaks, hvorfor hun blev til en glente. Derfor er det, at glenterne al tid har en kloftet hale. M. Rosenkjær.
da.etk.DS_02_G_00062
Alle herregårde, der er rundt omkring i landet, har Fanden sat. Da han kom over Fyen, havde han dem i en pose, og der gik i det samme hul på posen, så en hel del drattede ud. Derfor er der blevet så mange herregårde ovre på Fyen. Jelijærg højskole-
da.etk.JAT_02_0_00114
Pa en herregård nede ved Nymindegab havde de i hovtiden en vogn. der blev trukken op som et urværk, og når den havde kjort en mil, så ringede den, og så kunde den ikke kjore længere. gfi 0g 37. Anders Blelde, Rådvad mark.
da.etk.JAT_02_0_00037
Jvoidntp mark var forst ene skov. Så blev der bygget et bus som til en skovfoged, og det er underlig, som det kan vendes om, for nu er det blevet til en herregård. S.-Kongerslev.
da.etk.JAT_01_0_00187
Fra Lille-Binderup har de gjort hove til Vejrhaj, som den gang var en herregård eller avlsgård under Nørlund. Nu er det et par bøndergårde. Jens Ravnkilde, Haverslev.
da.etk.JAH_02_0_00316
Jeg tjente pa herregården Hesselmed i Ål sogn, hvor jeg var røgterdreng. Der havde røgteren den skik at lægge en møggreb op for hovedet af køerne, når de havde kjælvet, for at skarnet skulde komme snart. Knud Kristian Martinus Knudsen, Alt
da.etk.JAH_01_0_00240
Der var en mandomme på Strdrup, en herregård sønden for Kolding, han havde en dragedukke. Det var et lille levende menneske, der lå i en æske i en dragkisteskuffe. Der boede en kone her i sognet og er død for nogle år siden, hun sagde, at hun havde set den tit. Den kunde rejse sig op i æsken og se på dem, og den samlede mange penge til manden. Han havde...
På herregården Glorup i Svindinge sogn ved Nyborg, er der som på alle gamle herregårde meget spøgeri. Der er således fortalt, at det er galt i kjøkkenet om natten, man kan høre det tumle og støje med alle slags kjøkkentøj, som skulde det gå i stykker. p. jensen.
da.etk.DS_05_0_01907
Der er et værelse på herregården Astrup i Salling, hvor ingen kan være om natten. Her inde har en gang en forvalter slået hans husbond ihjel. testrup højskole.
da.etk.DS_05_0_01714
På herregården Fjellebro (Herringe s.) hører folk undertiden, at der ved nattetider kommer en vogn rumlende ind i gården, men der cr sjælden noget at se. Man har dog før set, at det er en karet med 4 sorte heste for, som kommer, men ellers véd man intet at fortælle derom. p. jensen.
Ved herregården Holkenhavn ved Nyborg har der gået et hvidt gjenfærd, som har vist sig på forskjellige steder. lars fredekiksen.
da.etk.DS_05_0_00136
Mellem Sidsted og Hamnier kirke, dognærmest H.ved landevejen, viser man et sted, hvor en rover ligger begravet. Han skal have røvetpå de fleste herregårde i Vendsyssel: Kjær, GI.-Vrå, Vang og Langholt. Nik. Chr.
da.etk.DS_04_0_01469
Hvor nu Trinderupgårdene ligger i Mariager landsogn, har været en gammel herregård, og på den boede der to jornfruer. De kjørte til Mariager til kirke, der går nemlig en gammel vej fra Trinderup tværs over Hov hede til Mariager. Ude på heden blev de overfaldne af en flok rovere, der slog dem ihjel, og det sted kaldes endnu Møpletterne; det er grønt både...