meertens
http://www.verhalenbank.nl/items/show/57762
Sage  
Keywords:
keyword_aanzoek_$
aanzoek
keyword_aanzoek_@lang
nl
keyword_afwijzen_$
afwijzen
keyword_afwijzen_@lang
nl
keyword_angst_$
angst
keyword_angst_@lang
nl
keyword_armoede_$
armoede
keyword_armoede_@lang
nl
keyword_bang_$
bang
keyword_bang_@lang
nl
keyword_bewijs_$
bewijs
keyword_bewijs_@lang
nl
keyword_boerenknecht_$
boerenknecht
keyword_boerenknecht_@lang
nl
keyword_boze_$
boze
keyword_boze_@lang
nl
keyword_dienstmeid_$
dienstmeid
keyword_dienstmeid_@lang
nl
keyword_dood_$
dood
keyword_dood_@lang
nl
keyword_duivel_$
duivel
keyword_duivel_@lang
nl
keyword_graf_$
graf
keyword_graf_@lang
nl
keyword_grond_$
grond
keyword_grond_@lang
nl
keyword_hoogmoed_$
hoogmoed
keyword_hoogmoed_@lang
nl
keyword_huwelijk_$
huwelijk
keyword_huwelijk_@lang
nl
keyword_kerkhof_$
kerkhof
keyword_kerkhof_@lang
nl
keyword_kleding_$
kleding
keyword_kleding_@lang
nl
keyword_kledingstuk_$
kledingstuk
keyword_kledingstuk_@lang
nl
keyword_krankzinnig_$
krankzinnig
keyword_krankzinnig_@lang
nl
keyword_liefde_$
liefde
keyword_liefde_@lang
nl
keyword_liefhebben_$
liefhebben
keyword_liefhebben_@lang
nl
keyword_moed_$
moed
keyword_moed_@lang
nl
keyword_schort_$
schort
keyword_schort_@lang
nl
keyword_schuldig_$
schuldig
keyword_schuldig_@lang
nl
keyword_steken_$
steken
keyword_steken_@lang
nl
keyword_sterven_$
sterven
keyword_sterven_@lang
nl
keyword_stok_$
stok
keyword_stok_@lang
nl
keyword_trouwen_$
trouwen
keyword_trouwen_@lang
nl
keyword_uitdagen_$
uitdagen
keyword_uitdagen_@lang
nl
keyword_vasthouden_$
vasthouden
keyword_vasthouden_@lang
nl
keyword_vastzitten_$
vastzitten
keyword_vastzitten_@lang
nl
keyword_vrijer_$
vrijer
keyword_vrijer_@lang
nl
keyword_weddenschap_$
weddenschap
keyword_weddenschap_@lang
nl
keyword_wegkwijnen_$
wegkwijnen
keyword_wegkwijnen_@lang
nl
keyword_ziek_$
ziek
keyword_ziek_@lang
nl
Persons:
Narration date
1896-01-01  
Tale type
AT 1676B: Clothing Caught in Graveyard; ATU 1676B: Frightened to Death 
Places:
place_narration
No name; Eastermar; No name
Narration Place
No name; Eastermar; No name 

Dataset extent

Map data © OpenStreetMap contributors

nl.verhalenbank.57762

nl

De moedige dienstmeid van Oostermeer.
Het dorp Oostermeer in Tietjerksteradeel heeft evenals honderden andere dorpen een kerk en toren. Maar deze staat niet midden in het dorp, iets wat anders volgens een friesch spreekwoord een noodzakelijk vereischte is. Te Oostermeer staan kerk en toren op eenigen afstand buiten het dorp, geheel alleen tusschen het geboomte waarmede 't kerkhof is omgeven.
Zeer vele jaren geleden woonde daar in den omtrek een bejaarde boer, die zijne zaak dreef met zijnen oudsten zoon en eene huishoudster, eene flinke degelijke meid van den geringen stand. Wij zullen haar Lysbeth noemen. Zij had een vrijer, Sipke geheeten, een beste brave vent, maar de zoon van arme ouders. Hij was boerenknecht, en ging hij trouwen, dan zou hij werkman moeten blijven om altijd te zwoegen voor een niet zeer rijkelijk loon. Zeker geen schitterend vooruitzicht. Toch wenschte hij niets liever dan met zijne Lysbeth te worden vereenigd. Maar zijne aanzoeken daartoe wees zij steeds van de hand. Zij hield veel van Sipke, ja, zij beminde hem; maar in het huwelijk zag zij bezwaar. Zij vreesde daardoor in bekrompen omstandigheden, misschien wel in armoede te zullen vervallen. Zoo verliep er eenige tijd toen de jongeling ziek werd. De menschen zeiden, hij kwijnde ten gevolge van hopelooze liefde. De ziekte verergerde en eindigde met den dood; Lysbeth betreurde hem van harte, maar dat zij schuld aan zijnen dood zoude hebben, dit kwam niet in haar op.
Het was den volgenden winter op oudejaarsavond, toen het weder onstuimig was. De boer en zijn zoon zaten bij den haard en Lysbeth bij de tafel, eenigszins verwezen en als in gedachten verzonken. «Kom Lysbeth,» zeî de boer, «het is koud, haal ons wat hout uit de schuur.» Zij stak eene lamp aan en ging heen. Maar heel spoedig was zij terug, doch zonder hout, want de lamp was in de tochtige schuur uitgewaaid. «O!» zeî de zoon van den boer, « nu zijt ge bang geworden. Was de booze misschien in de schuur?» «Bang?» sprak zij fier, «spreek me niet van bang! Daar wil ik niets van weten. Ik wil nog op dit oogenblik overal gaan waar gij
 mij zendt, als het maar niet is naar eene plaats waar geen fatsoenlijk meisje komen mag.» - «Wel zoo!» zeî hij, «zoudt ge misschien ook nu nog naar het kerkhof van Oostermeer willen gaan, om daar een bezoek te brengen aan het graf van Sipke?» Dit voorstel had zij zeker niet verwacht. Maar zij hield moed en antwoordde: «Waarom niet? Denkt ge misschien dat ik een kwaad geweten heb?» - «Welnu,» hernam hij, «ik geef u een gulden als gij het doet. Maar ik moet morgen vroeg kunnen zien, dat gij er werkelijk geweest zijt; daarom zal ik u een stok meêgeven, dien moet gij daar in den grond steken.»
Hij haalde uit den veestal een bezemsteel. Zij nam dien van hem aan en begaf zich door het barre weder op reis, denkende: «een gulden kan ik niet spoediger verdienen.» Zij kwam op het kerkhof en bij het graf van hem dien zij eens had lief gehad. Zij stak den stok daar in den grond en meende oogenblikkelijk terug te keeren, maar zij werd onder bij haar kleed vastgehouden. Verschrikkelijk! zij trok en zij trok, maar kwam niet los.... Ik zal niet beproeven den angst te beschrijven die haar toen aangreep.
De boer en zijn zoon zaten tehuis op hare terugkomst te wachten. Zij vonden, dat Lysbeth wel zeer lang uitbleef. Toen 't nog wat geduurd had zeî de boer: «zij mag wel een ongeluk hebben gekregen in de duisternis; wij moeten er onderzoek naar doen.»
De twee mannen begaven zich naar het kerkhof. Zij vonden haar op den grond nedergezegen ; daar lag zij verkleumd en als dood. Zij beurden haar op, maar haar kleed zat nog vast. En wat ontdekten zij nu? Zij had den gepunten stok door den rand van haar schort gestoken. De mannen brachten haar zoo spoedig zij konden naar huis. Daar werd zij met de meeste zorg verpleegd. Maar toen Lysbeth weêr tot haar zelve kwam, was zij, helaas! krankzinnig. - En dat is zij gebleven.


Created
December 15, 2020, 07:17 (UTC)
Last updated
December 20, 2020, 02:48 (UTC)